måndag 24 september 2012

Hög äppelkaka

Nu är äppelsäsongen nära och att baka äppelkaka är det bästa som finns.Härom dagen inhandlade jag en pajform på Ö & B  ca 17 cm i diameter. (35 kr)Jag har blivit stormförtjust i att baka höga kakor och tårtor så jag provade att göra en  hög äppelpaj.Äppelkakan serverade jag med hemgjord gammeldags vaniljglass och dekorerade med små minikakor jag gjort ett par dagar tidigare upplagda på marmorplankor.Det är lite lycka sådär tycker jag,höstlycka.Här kommer receptet på  äppelkakan.

Ha en fin Måndag

Kram Sanna
Hög Äppelkaka

2 st äpplen  & kanel & socker
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1.Smält smöret och låt det svalna

2.Smöra och bröa en form med lite vetemjöl (ca 17 cm)

3.Skala och skiva äpplena i lite tunnare klyftor.

 4.Lägg äpplena i en skål och pudra över lite kanel och ca 3-4 msk strösocker.

5.Rör om och ställ åt sidan så länge..

6.Vispa strösocker och ägg vitt och pösigt.

7.Blanda alla torra ingredienser i en skål

8.Häll i det smälta smöret i äggblandningen och rör om

9.Vänd ner mjölet nogrant i smeten (inte vispa)

10.Häll smeten i formen

11.Stick ner äppelklyftorna tätt bredvid varandra i formen

12.Börja i mitten  och lägg dem som  en "blomma" och fortsätt att fylla på med äppelbitar runt om.(se bilden under)

13.Grädda kakan i ugnen på 175 grader i ca 50 min


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar